woensdag 24 juni 2015

Dubbel

"Never say goodbye, 
because saying goodbye means going away 
and going away means forgetting..."

 - Peter Pan 

In tien dagen zal ik richting huis vertrekken. Tien dagen, dat is niets! Vandaag (24 juni) ben ik begonnen met inpakken. Mijn muur met foto's, is nu weer kaal. Het is een fijne gedachte, om mijn spullen in te pakken. Want dat betekent dat ik snel naar huis zal gaan en snel weer mijn ouders, vrienden en familie zal zien en al het andere 'oude vertrouwde' terug zal hebben. Maar aan de andere kant, is het een hele deprimerende gedachte. Het betekent dat mijn uitwisselingsjaar in Frankrijk over is en ik 'tot ziens' moet gaan zeggen. Nee dat is niet waar, voor mij is één ding zeker: 
ik zal geen 'tot ziens' zeggen, maar 'tot snel'! 

Maar voordat het zover is, zal ik één laatste update vanuit Frankrijk doen! 

Het laatste weekend van mei, had ik een weekend van AFS. AFS had namelijk een extra weekend georganiseerd, zo zijn we op zaterdag naar Nantes geweest en zondag naar Croisic. Op zaterdagochtend hebben we eerst het kasteel in Nantes bezocht, Duchesse Anne. In het kasteel bevond zich een expositie, maar daar had ik geen zin in en bovendien met andere AFS'ers hadden we hele interessante gesprekken! We hebben gepraat over de slavernij (onderwerp van de expositie), de Amerikaanse politiek en economie en ik heb met een Japans meisje nog gepraat over de verhouding Nederland-Japan in de geschiedenis! Kortom, zo zijn de gesprekken tussen uitwisselingsstudenten!
Na het kasteel hebben we met zijn allen gepicknickt in het park van het kasteel! Daarna had je de keus of om direct te gaan shoppen of om naar L'île de Nantes te gaan. Omdat ik een week van tevoren het eiland al had bezocht, koos ik er dus voor om met een groepje te gaan winkelen! 
's Avonds heb ik met Clémence (een Frans meisje die in Januari naar Nieuw-Zeeland zal gaan) geslapen bij Léa (animatrice die haar uitwisselingsjaar in Noorwegen heeft gedaan). Het was heel gezellig en we hebben goed gepraat!

De volgende dag zouden we 's ochtends een wandeling in Croisic gaan maken en daarna doorgaan naar La Baule. Maar omdat het pijpenstelen regende, hebben we alleen Croisic bezocht en geen eens de hele wandeling gedaan! Wel heb ik een heerlijke galette gegeten en een andere Bretonse specialiteit geproefd! 

Het eerste weekend van juni was ook een vol gepland weekend! Het internationale vrouwen voetbaltoernooi stond op het programma! Eindelijk na bijna 10 maanden, heb ik weer Nederlands kunnen praten! Op het voetbaltoernooi was er namelijk ook een team van FC Twente aanwezig, en logisch natuurlijk was ik hun tolk! 
Het was heel raar om weer Nederlands te praten! Ik kwam soms niet goed uit mijn woorden en het woord 'team' kon ik niet vinden in het Nederlands. Ik moest dus zoeken naar mijn woorden! Maar wat was ik blij dat ik eindelijk weer eens Nederlands kon praten! 
Ik was aanwezig op dit voetbaltoernooi, omdat het dus een internationaal toernooi was. Dat wil zeggen dat er vanuit Europe verschillende teams naar Sablé waren toegekomen om mee te delen aan dit toernooi. Zo was er bijvoorbeeld, Bayern München, Potsdam, Valencia, Paris SG etc. Het waren niet de hoogste teams, de meiden hadden onze leeftijd gemiddeld.
Met onze wil ik zeggen dat ik niet de enige tolk was! In totaal waren we met zes buitenlanders. Vijf van AFS en één van Rotary! Omdat we natuurlijk allemaal Frans en Engels spreken, hadden ze ons nodig! Het meerendeel van het weekend hebben we met elkaar doorgebracht! Het was een heel gezellig weekend! 
v.l.n.r: Robert (NZ), Eleanor (USA), Agustina (AR), Annick (NL), Ainomaija (FIN) et Ally-Rose (AUS)

9 juni was ik in het theater te vinden. De theaterclub van school zou 's avonds hun stuk opvoeren. Met mijn vriendengroep hebben we kebab gegeten en daarna zijn we met zijn allen naar het theater gegaan. Er speelde namelijk een jongen van de groep in het stuk. Het was een heel leuk en vooral grappig stuk, het leukste om te zien was dat de spelers er heel veel plezier in hadden! 
Voor mij was het leukste dat ik bij alles kon volgen, ik heb dus zeker wat bereikt qua mijn Frans! Maar ik ben er nog lang niet klaar mee! 

12 juni was mijn allerlaatste schooldag op een middelbare school! Na vijf jaar en dan een jaar extra, ben ik er nu wel klaar mee! Ik heb ontzettend veel opgestoken dit jaar, bewust en onbewust. Niet alleen van de stof, maar ook de 'cultuur' in de Franse scholen! En ik kan je zeggen, het is een wereld van verschil met de 'cultuur' in de Nederlandse scholen!
Als ik nu zo terug kijk, heb ik niet echt een cultuurschok gehad. Maar op het gebied van het onderwijs, wauw, dat was me een schokje wel! 

14 juni was de allerlaatste bijeenkomst van AFS! We hebben gecanoëd met zijn allen in de regen, maar dat verpestte de pret niet! Na een uurtje te hebben gecanoëd was iedereen helemaal doorweekt! Maar gelukkig stond er een lunch op ons te wachten. Voor deze bijeenkomst, hadden ze ons gevraagd om een brief/verhaal te schrijven over ons jaar. Deze brieven hebben we vervolgens opgedragen na de lunch. Ze hadden een stoel in het midden van de zaal gezet, waar we vervolgens dan op moesten staan. Maar ik ben al zo lange lat hier, dus ik steeg nu volop boven de mensen uit.. Het was mooi, om de brieven te horen. Zo grappig, want iedereen had zijn/haar brief vanuit een andere insteek gemaakt! Geen een was hetzelfde! 
Ik had verwacht dat we zouden huilen, maar dat was niet het geval. We zullen elkaar namelijk nog zien op 4 juli, in Parijs, met iedereen vanuit heel Frankrijk. En ik denk dat dan, de tranen zullen komen! (Ik zal mijn brief in een andere blogpost plaatsen, in het Frans en voor de geen-frans-lezers onder ons in het Nederlands)

In mijn eerste vakantie week heb een beetje van alles en nog wat gedaan. Maandag 15 juni, heb ik genaaid. Van een broek die gescheurd was, heb ik een short gemaakt. En 's avonds heb ik bij de vader van Isa gegeten, zo voor de laatste keer. Dinsdag 16 juni, had ik met Thomas afgesproken. Woensdag avond was ik bij Hannah en de volgende dag zijn we wezen shoppen in Le Mans. En 's avonds had Hannah haar afscheidspresentatie van Rotary, waarvoor ze mij had uitgenodigd. En waar ik Thomas ook weer zag. En vrijdag heb ik voor de laatste keer met Ally-Rose afgesproken. We hebben een picknick gekocht en die vervolgens in het park van Sablé opgegeten en vervolgens de hele middag daar gebleven en gewoon lekker gekletst. Ook kwam Thomas ons nog vergezellen met de groep, want ze hadden die ochtend hun eindexamen Frans gehad en waren daarna Kebab gaan eten in Sablé! Het was een super gezellige dag, nee week, met iedereen! 

Zaterdag 20 juni, was mijn afscheidsfeestje. Origineel hoorde het een verrassing te zijn, maar omdat ik signalen had opgevangen en niet dom ben, wist ik dat er een feestje zou zijn. En het was me een afscheidsfeestje wel! Iedereen was totaal aangeschoten, vier hebben er overgegeven en de politie is zelfs langs geweest! Maar gelukkig waren Isa en Micka er, dus alles verliep goed!
En het was zo lief, Thomas had me een knuffelbeertje gegeven! Dan kan ik tenminste iets van het knuffelen aankomend jaar!

Agus & Me and the Teddybear!
Maandag had ik afgesproken in Angers met Chuyue! We hebben in crêperie gegeten, waar we ook hadden gegeten voor het eerste toen we afspraken! We eindigen waar we zijn begonnen! Na de lunch, hebben we rond gedwaald in Angers en gepraat! 
's Avonds ben ik naar de Chinees/wok geweest met Hannah en Mélanie! Dat was heel lang geleden dat ik Chinees heb gegeten! En zoals je dus gewoonlijk bij een buffet doet, eet je te veel! We hebben gezellig gekletst en lekker gegeten! 

De volgende ochtend ging de wekker om 7 uur, want ik had mijn eindexamen wetenschappen. Ik heb er niks voor geleerd, want ik heb het afgenomen voornamelijk om de ervaring van een Franse eindexamen mee te maken. Het verschilde niet zoveel van de Nederlandse manier van eindexamens, vond ik. Ik heb er een redelijk goed gevoel over, desondanks dat ik niet geleerd heb. Want ze geven je bronnen, waaruit je heel veel informatie kan halen en de vragen goed kan beantwoorden zonder te leren! We zullen zien wat ik ervan heb gebakken!
Na het eindexamen, ben ik weer naar Angers gegaan. Maar deze keer met Thomas. Samen hebben we geluncht, ik heb een specialiteit uit Elzas gegeten. Een 'Flammeküchen', het is een soort van pizza maar veel steviger op de maag! 
Vervolgens hebben we in het park, de lunch wat laten zakken en vervolgens hebben we kasteel bezocht. Dat was namelijk de reden dat we in Angers waren, ik had namelijk het kasteel nog niet bezocht en ik vond dat ik dat wel verplicht was, aangezien het zo dichtbij is. 
Het was niet heel erg indrukwekkend, omdat ik al zoveel Franse kastelen heb gezien! Maar het was super leuk om nu eens een kasteel te bezoeken met een ander persoon dan mijn ouders, namelijk met Thomas. In het kasteel bevindt zich een wandkleed van 7 scenes van 6x23m, genaamd 'Apocalypse'. De voorstelling die erop te zien was, interesseerde me niet zoveel, maar de grootte was impressionant! Daarna hebben we heel veel gelopen, te veel. Thomas wilde namelijk kijken of er een film draaide die we konden zien, dus hebben we helemaal naar de andere kant van Angers gelopen om vervolgens niet naar een film te gaan vanwege tijdgebrek.. We waren dood, maar naar opnieuw een stuk gelopen te hebben, hebben we een McFlurry Speculoos gegeten! Wel verdiend, dacht ik zo! 
's Avonds heb ik nog bij hem gegeten en vervolgens hebben we samen een film gekeken, voordat Isa mij op kwam halen. 

Deze gebeurtenissen liggen alweer in het verleden, ze zijn nu herinneringen. En in de laatste tien dagen, in de toekomst, zal ik er nog een paar goeie bij maken! 

Tot over elf dagen, vanuit Nederland!
Annick



AFS Friends
International Friends AFS & Rotary
Je zal maar omringd zijn door allemaal uitwisselingsstudentes ;p

Geen opmerkingen:

Een reactie posten